„Jak powstaje chleb?”
Aby odpowiedzieć na to pytanie klasa III udała się na wycieczkę do wiejskiej piekarni Canterano. Podczas wizyty uczniowie mieli możliwość zobaczenia jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza, poznali etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyli maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi, a pracownicy piekarni pokazywali sposoby formowania chleba.
W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Na koniec uczniowie zostali poczęstowani słodkimi andrutami. Wizyta w piekarni uświadomiła wszystkim, jak ciężka jest praca piekarza i dlaczego powinniśmy mieć szacunek do chleba.
Serdecznie dziękujemy właścicielom piekarni Canterano panu Robertowi Pławeckiemu oraz Mateuszowi Wielgoszowi za możliwość poznania ich pracy.